Expertise

Expertise

Hoofd, hart en handen. En een sterke focus op maatschappelijke impact en innovatie. Daar laten we ons door leiden bij de keuze en uitvoering van onze activiteiten. Als onderzoeker, of als partner-in-crime, gaan we steeds voor die kleine en grote resultaten die het verschil maken.


Er zijn drie grote thema's waar we ons op toeleggen: Duurzaam ondernemen, Wicked organiseren en Impact maximaliseren


Duurzaam ondernemen


Meervoudige waardecreatie 


Een duurzame, gezonde, economie heeft nood aan Duurzame Economische (Business) Modellen. Denk aan de deeleconomie, de circulaire economie, de impact van (creative) commons, en dergelijke meer. Er wordt al heel wat over gepraat, en ondertussen ook reeds mee geëxperimenteerd. Het gaat om business modellen die gaan om meervoudige waardecreatie (Jonker, 2015) en naast financiële winst ook sociale integratie en verantwoordelijkheid voor de ecologie opnemen. Het gemeenschappelijke aan al deze modellen is dat het steeds gaat om business modellen, en dat ze zeer complex zijn! Geen wonder dat ze extra aandacht verdienen en sterk ondernemerschap vereisen. Maar om werkelijk impact te hebben op het economisch landschap moeten deze ondernemingen niet alleen talrijker worden in aantal, maar ook kunnen opschalen. Hiertoe is het noodzakelijk dat ook het macro-economische kader mee evolueert. Een kader dat stimuleert om te investeren in maatschappelijke impact en niet enkel in aandeelhouderswaarde.

Pragmatisme en ondernemerschap


We werken hier met complexe modellen, en integreren bijgevolg de principes van de wicked challenges. Bovendien vinden we aansluiting bij de zienswijze van verscheidene onderzoekers die stellen dat “the barrier to sustainability is no longer lack of knowledge, it’s the failure to act on that knowledge” (Chapman K., Complexity and Creative Capacity). Van praten alleen gaat de rijst niet koken, zegt een Chinese wijsheid, en daarom richten we onze focus op praktijkgericht onderzoek en opdrachten. En willen we theorieën en ideeën omzetten in werkbare componenten. We willen impact zien in de maatschappij, en laten ons leiden door deze missie. Dit vertaalt zich in pragmatisme en impactgericht werken, maar nooit zonder in te boeten aan een stevige academische kennis.

Business modellen en partners in crime


Nieuwe business modellen zijn complex en vragen meer dan ooit ondernemerschap en een zeer goede kennis van business modellen. We delen graag onze kennis met wie hierbij wat ondersteuning kan gebruiken. En voor wie net zoals wij gepassioneerd is in een gezonde economie, partners in crime mogen zich altijd kenbaar maken.


Wicked organiseren


Raakt jouw probleem niet opgelost? Dan is het waarschijnlijk wicked.


Wicked Challenges of complexe uitdagingen worden niet voor niets lastig, ‘entangled’ of gemeen genoemd, je raakt er namelijk gemakkelijk in verstrikt. Per definitie heten ze onoplosbaar te zijn, en op de korte termijn is dit zeker het geval. Terwijl ze op de lange termijn soms hun relevantie verliezen, denk bijvoorbeeld aan het vrouwenstemrecht. Anno jaren vijftig een onderwerp van pittige discussie in België, vandaag is het een evidentie waarbij niemand nog stil staat. Waar we deze dagen wel wakker van liggen zijn corona, de toenemende ongelijkheid, Black Lives Matter, het klimaat, … en dergelijke meer. Voor elk van deze issues is er onderzoek voorhanden en werden verschillende oplossingen voorgesteld. En toch is het zo moeilijk om ze in de praktijk te verwezenlijken… omdat er zovele partijen bij betrokken zijn en elkeen een eigen perspectief, en standpunt en waarden, heeft.

Co-creëren en samen designen voor impact


Alle sociale en ecologische uitdagingen zijn wicked, meer kennis en begrip van complexiteit zien wij als een noodzakelijke voorwaarde om er impactvol mee aan de slag te gaan. De wicked mindset zit bij CIMIO verweven in het onderzoek, en in de uitwerking van concrete opdrachten. Zo hechten we veel belang aan co-creatie met de belangrijkste stakeholders, en samen designen en de brug bouwen terwijl we erover stappen. We gaan voor impact en streven ernaar de ‘grootst mogelijke stap van het moment’ te nemen naar een gezonde en gedragen toekomst. We gaan voor antwoorden die werken, en waarop in volgende fases nog mooie volgende stappen kunnen gebouwd worden.

Geen impact zonder daadkracht


Er is geen impact zonder dat je zaken concreet maakt en uitvoert. En dat geldt evenzeer voor complexe uitdagingen. Daarom stelden we enkele kernaanbevelingen op voor wie werkt met complexiteit:

  1. Wat precies is de uitdaging waar je voor staat?
  2. Wie is er allemaal betrokken bij deze uitdaging?
  3. Wat is een goede vorm om de belangrijkste betrokkenen samen te brengen?
  4. Wie coördineert dit proces en organiseert het samen leren en doen (adaptive management)?

Workshops en procesbegeleiding


Herkennen van complexe uitdagingen, en ermee omgaan, vraagt om kennis en vaardigheden.  Door middel van workshops begeleiden we organisaties hierbij.


We kunnen ook de rol van procesbegeleider opnemen in complexe trajecten, waarbij we nauw samenwerken met een interne coördinator en tegelijk onze know-how overdragen.


Impact maximaliseren


Van goed bedoeld naar goed gedaan


Welke organisatie droomt er niet van om naast het leveren van kwaliteit, ook impact te hebben? Om wat werkelijk belangrijk is in het vizier te houden en de meest effectieve acties om deze droom of ambitie te bereiken te definiëren. Dat is precies waar we vanuit onze impactactiviteiten mee bezig zijn. Initieel werd het impact-denken vooral gebruikt als instrument om de organisatiemissie effectief neer te zetten. Maar met de toenemende sociale en ecologische uitdagingen, verschuift ook inzake deze thema’s de nadruk van ‘dingen doen’ naar duidelijke effecten verwezenlijken. En wordt niet meer alleen gekeken naar de inspanning, maar vooral naar hoe deze acties de gewenste impact creëren. 

And then a miracle occurs…

 

Goede resultaten zijn niet toevallig en al evenmin ontstaan door hocus-pocus. Maar het vereist wel inzicht in de ‘veranderlogica’, ook wel theory of change genaamd, van het impactdoel. Deze geeft een overzicht van hoe en waarom veranderingen plaatsvinden, hoe deze leiden tot de realisatie van impactdoelen en welke activiteiten er nodig zullen zijn om dit te realiseren.

Wanneer je als sociale organisatie je sociale impact niet kent, ben je zoals een bedrijf dat niet weet hoeveel winst het maakt (Karen Maes)



In 5 stappen naar meer impact


Om de impact van projecten, organisaties of diensten in kaart te brengen ontwikkelden we een Impact-stappenplan. Dit stappenplan laat toe om op een gestructureerde en systematische wijze een impactmeting op te stellen en de gewenste impact constant te evalueren en optimaliseren.  We vertrekken hier vanuit het principe ‘Think big, start small’. Volg een haalbare agenda, en vooral… impact meten doe je nooit alleen, zorg er dus voor om vanaf de start de core-stakeholders te betrekken.

Download het handboekje over impactmeting

Workshops en procesbegeleiding


Impactgericht werken, impact verhelderen, impact meten en sturen op impact vormen de leidraad van onze activiteiten. Naast het voeren van onderzoek ondersteunen we organisaties in het opzetten van impacttrajecten, evaluaties en het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde meetinstrumenten.

Voorbeelden van trajecten zijn terug te vinden in onze portfolio.

Share by: