Meerwaarde Arbeidszorg

Meerwaarde Arbeidszorg
van psychosociaal welbevinden tot financiële opbrengst

Contractonderzoek in opdracht van POM West-Vlaanderen om de brede meerwaarde van Arbeidszorg voor de maatschappij in kaart te brengen

Projectomschrijving

In opdracht van POM West-Vlaanderen zal CIMIO via een uitgebreide studie de brede meerwaarde van arbeidszorg wetenschappelijk onderbouwen.

De studie omvat 5 onderzoeksvragen:


  1. Wat maakt arbeidszorg uniek, vandaag en in de toekomst?

    Voor deze onderzoeksvraag hebben we een breed gedragen Theory of Change van Arbeidszorg ontwikkeld en vertaald in een toegankelijke
    animatievideo en infographic.

  2. Verhoogt de methodiek arbeidszorg het psychosociaal welbevinden van de doelgroepmedewerkers?

    Voor deze onderzoeksvraag zetten we het SimSE meetinstrument in dat werd ontwikkeld in het kader van eerder onderzoek omtrent de sociale impact van de sociale economie (PWO SIM). Via een longitudinaal onderzoeksopzet met nulmeting, tussenmeting en eindmeting over een periode van 12 maanden maken we de evolutie in psychosociaal welbevinden van arbeidszorgmedewerkers zichtbaar. We focussen op nieuwe starters in arbeidszorg, maar ook reeds langer actieve medewerkers worden bevraagd. De contributie van arbeidszorg wordt gepeild in enkele open vragen.

  3. Leidt arbeidszorg tot stroomopwaartse bewegingen op de participatieladder?

    Deze onderzoeksvraag wordt opgenomen door vzw STAM op basis van de data in het Vlaamse Registratiesysteem Arbeidszorg. De bewegingen op de participatieladder worden door ons wel meegenomen in de aanpak van onderzoeksvraag 5.

  4. Wat is de financiële opbrengst van arbeidszorg voor de maatschappij?

    Voor deze onderzoeksvraag worden via een Social Return on Investment (SROI) analyse alle kosten en baten van arbeidszorg in kaart gebracht, met speciale aandacht voor de moeilijk kwantificeerbare positieve effecten voor de arbeidszorgmedewerkers zelf op vlak van gezondheid, welbevinden, levenskwaliteit etc. Een SROI analyse is een participatief proces waar stakeholders nauw betrokken worden om de meerwaarde die zij ervaren te benoemen, kwantificeren en waarderen.

  5. Hoe kunnen de West-Vlaamse arbeidszorginitiatieven hun doelgroepmedewerkers zo optimaal mogelijk activeren?

    Optimale activatie gaat erom elke medewerker op zijn/haar eigen tempo en maat de ondersteuning te bieden die nodig is om zich te ontwikkelen. Eerder ESF onderzoek identificeerde hiervoor vijf basisvoorwaarden. Arbeidszorginitiatieven doen een 360° zelfevaluatie over de aanwezigheid van deze basisvoorwaarden, waarin het perspectief van de coördinator, de begeleiders en de arbeidszorgmedewerkers zelf gecombineerd wordt. Daarnaast gaan initiatieven een halve dag bij elkaar op bezoek om wederzijds leren op vlak van optimale activatie te faciliteren.


Output

Je kan de voortgang van het onderzoek en alle outputs volgen op http://www.pomwvl.be/meerwaarde-arbeidszorg-onderzoeksvragen

Financieringsvorm & looptijd

Contractonderzoek in opdracht van provincie West-Vlaanderen

Looptijd feb 2020 – dec 2021

Share by: